Ca 20 st
25g jäst
3 dl vatten (fingervarmt)
7 dl mjöl + mjöl för utbakning
1 tsk salt
Fritös eller kastrull att fritera i - MÅSTE ha lock ifall oljan tar eld!
- Lös upp jästen i lite av vattnet och saltet
- Tillsätt resten av vattnet och mjölet.
- Rör ihop till en deg och dela i ca 20 bullar.
- Låt degen jäsa ca 35-40 minter i bunken.
- Dela sedan degen i ca 20 bullar
- Kavla ut bullarna till rätt tunna rundlar, eller ovaler
- Låt dem jäsa på mjölad bakplåt i ca 10 minuter.
- När den sista är utkavlad är det dags att börja fritera den första.
- Fritera i kastrull: hetta upp 3-4 cm olja i en kastrull där du får plats med 1-2 langos åt gången. Temperaturen är rätt när en bit vitt bröd blir brun och fin fort.
- Fritera langosen någon minut per sida - de jäser upp lite och ska bara få lite lagom färg, annars blir de hårda.
- Lägg de friterade langosen på galler med papper under så att överflödig olja kan rinna av.
- Täck med handduk så håller de sig mjuka.
Fyllning:
- Pressa vitlök i lite smör/olja och stryk på brödet sedan kan du variera med:
- hackad rödlök, räkor, svart stenbitsrom, créme fraiche, svartpeppar, salt
- hackad rödlök, strimlad skinka, riven ost, svartpeppar, salt
- valfri sylt, vispgrädde eller créme fraiche
Låt fantasi och smak sätta gränserna. Jättetrevlig plockmat att ha framme på festen; alla plockar ihop sin egen fyllning!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar