tisdag 22 mars 2011

Langos

Ha en vårfest hemma och få en försmak på sommarens festivaler!

Ca 20 st

25g jäst
3 dl vatten (fingervarmt)
7 dl mjöl + mjöl för utbakning
1 tsk salt

Fritös eller kastrull att fritera i - MÅSTE ha lock ifall oljan tar eld!

  • Lös upp jästen i lite av vattnet och saltet
  • Tillsätt resten av vattnet och mjölet.
  • Rör ihop till en deg och dela i ca 20 bullar.
  • Låt degen jäsa ca 35-40 minter i bunken.
  • Dela sedan degen i ca 20 bullar
  • Kavla ut bullarna till rätt tunna rundlar, eller ovaler
  • Låt dem jäsa på mjölad bakplåt i ca 10 minuter.
  • När den sista är utkavlad är det dags att börja fritera den första.
  • Fritera i kastrull: hetta upp 3-4 cm olja i en kastrull där du får plats med 1-2 langos åt gången. Temperaturen är rätt när en bit vitt bröd blir brun och fin fort.
  • Fritera langosen någon minut per sida - de jäser upp lite och ska bara få lite lagom färg, annars blir de hårda.
  • Lägg de friterade langosen på galler med papper under så att överflödig olja kan rinna av.
  • Täck med handduk så håller de sig mjuka.
Fyllning:
  • Pressa vitlök i lite smör/olja och stryk på brödet sedan kan du variera med:
  • hackad rödlök, räkor, svart stenbitsrom, créme fraiche, svartpeppar, salt
  • hackad rödlök, strimlad skinka, riven ost, svartpeppar, salt
  • valfri sylt, vispgrädde eller créme fraiche
Låt fantasi och smak sätta gränserna. Jättetrevlig plockmat att ha framme på festen; alla plockar ihop sin egen fyllning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar