tisdag 29 mars 2011

Piroger med medelhavskänsla

De här kan du göra en jättesats av och ha på sommarfesten, buffén eller spara i frysen tills du inte kan hålla dig längre!

Ca 15 piroger Ugn: 200°c i 10-15 min

Deg:
10-11 dl vetemjöl
300 gr margarin/smör
250 g (1 burk) kesella

Fyllning:
1 gul lök
ca 200g champinjoner
2 msk margarin/smör
300-400 g köttfärs - gärna lammfärs
1 burk krossade tomater - gärna italiensk polpa
15-20 svarta hackade oliver
1 dl soltorkade tomater, hackade
1 buljongtärning
2-3 msk tomatpuré, chilisås eller paprikapuré
1 tsk salt, malen svartpeppar
1 dl riven ost

Pensling: uppvispat ägg, ev sesamfrö
Tillbehör: blandad sallad


  • Mät upp mjölet i en skål. Smula ned margarin med fingertopparna/gaffel. Tillsätt Kesella och arbeta ihop till en deg. (Matberedare kan användas.) Låt vila i plastpåse i kylen ca 30 min.
  • Skala och hacka löken. Grovhacka champinjonerna. Fräs hacket i margarin några minuter, använd en rymlig stekpanna/gryta! Tillsätt köttfärsen. Rör hela tiden för att undvika klumpar.
  • När färsen fått färg; tillsätt krossade tomater, oliver, soltorkade tomater, buljongtärning och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Koka sakta så att överflödig vätska kokar bort, ca 20 minuter. Blanda sedan ned osten, rör om så att den smälter samman med röran och låt svalna.
  • Sätt ugnen på 200°c.
  • Kavla ut degen så tunt du kan, skär ut fyrkanter, eller använd en skål eller liknande för att ta ut cirklar. Ta lite deg åt gången så den inte behöver kavlas ut så många gånger. Låt resten av degen vila i plastpåsen - annars torkar den. Torr deg fixar du lätt genom att blöta händerna och knåda den igen!
  • Pensla kanterna på pirogen med uppvispat ägg, lägg på en liten klick fyllning (För mycket fyllning gör bara att pirogen inte går att försluta och fyllningen rinner ur i ugnen.)
  • Vik samman pirogen och tryck ihop kanterna, tex med en gaffel.
  • Lägg pirogen på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt sesamfrö över.
  • Grädda i ugnens mitt 10-15 minuter tills de fått fin färg.
  • Servera varma eller kalla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar