fredag 8 april 2011

Lennartgratäng

En potatisgratäng med kassler och ananas som även kan göras med fuskgratäng i påse!

Okej, jag förespråkar sällan halvfabrikat, men ibland vill man faktiskt göra annat än att stå vid spisen, och med denna rätt gjord på en vanlig potatis- eller rotfruktsgratängpåse ur butikens kyldisk kan du bjuda vem som helst på finare middag utan att jobba ihjäl dig!

Ugn: ca 45-60 min 220°c

4 port

Potatisgratäng för 4 personer (eget recept) eller 800g - 1kg färdig i påse, kylvaran, inte fryst.
1-2 palsternackor (eller potatisar, morötter eller blanda vilt!)
10-15 cm skivad purjolök
½ msk flytande margarin eller motsvarande
1 msk dinkelmjöl (eller vetemjöl)
ca 2 dl grädde
valfri ost, riven eller i skivor
ca 500 g kassler (rökt)
500 g skivad ananans
salt, vitpeppar
oregano

  • Skala de rotfrukter du vill tillsätta den färdiga gratängen och skiva tunt.
  • Blanda ner i den färdiga gratängen tillsammans med den skivade purjon. (I gratängform, se till att det finns plats att lägga kassler och ananas ovanpå!)
  • Gör en bechamelsås och smält ned osten. Den ska vara ganska krämig, så beroende på ostsort kanske du får spä ut den med mer grädde. Smaka av med salt och peppar.
  • Blanda ned såsen i gratängen och rör om väl så att det blir jämnt fördelat.
  • Skiva kasslern i ½ cm breda skivor och varva med ananasskivor, hela eller halva - det beror på hur mycket du gillar ananas!
  • Strö gärna lite oregano över innan du täcker gratängen med ost.
Kör långt ned i ugnen i ca 45-60 minuter på 220°c tills du känner att hela gratängen är färdig.
Har du tillsatt mycket rotfrukter själv eller gjort tjocka skivor kan du behöva täcka gratängen med folie och öka tiden.

Har du gjort EGEN gratäng; kör den nästan färdigt innan du lägger på kassler och ananas, annars kommer det under inte att bli färdigt och kasslern att bli torr!

Tips: På sommaren kan du göra den här gratängen utan kassler, men med ananas eller tomat eller nåt annat gott på och äta till grillat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar