torsdag 17 mars 2011

Rostade rotfrukter med pasta & getost


Ugn: 200°c ca 30 min

2 morötter
2 palsernackor
2 st sötpotatis
1 persiljerot
1 fänkål
1 vitlök (hel, inte en klyfta!)
2 tsk olivolja

4 dl pasta tex tagliatelle
salt, peppar

Getoströra:
2 dl lättyoghurt naturell
75g getost
1 tsk rosmarin
salt, peppar

  • Skär grönsakerna i bitar, dela den hela vitlöken på mitten (tvärs över klyftorna)
  • Lägg allt i en smord form, ringla över oljan.
  • Tillaga i ugn i 200°c tills grönsakerna är mjuka rakt igenom men inte brända, ca 30-4o min
  • När halva tiden återstår på grönsakerna; koka pastan
  • Smält getosten något på en bit folie i ugnen.
  • Rör ihop yoghurt, getost, rosmarin, salt & peppar.
  • Blanda den avrunna pastan med grönsakerna och servera med getoströran. (Vitlöken äts på sidan om, förslagsvis.)


Tacopaj

4 pers Ugn: 225°c ca 15-20 min

Pajdeg:
ca 3 dl dinkelmjöl
ca 3 msk flytande margarin
vatten eller yoghurt och vatten tills degen får en bra konsistens
Salt

(Jag har aldrig gjort pajdeg efter recept utan känner mig fram, så testa dig fram du med!) Den ska vara fast, men smidig, hålla ihop bra.

Fyllning:
ca 300 g köttfärs
1 påse Santa Maria taco-kryddmix Habanero
1 gul lök, hackad
1 burk majs
1 röd paprika, hackad
tomatpuré
salt, peppar
ev. jalapeñoskivor
1-3 tomater att skiva och lägga överst

Topping:
Créme Fraiche
1 påse Santa Maria Cheesetopping
/eller en-två burkar färdig Santa Maria osttopping
Riven ost

  • Blanda pajdegen och tryck ut i en ugnsform, ställ att vila en stund medans ugnen blir varm.
  • Fräs den hackade löken tills den blivit genomskinlig, tillsätt då köttfärsen och fördela den jämt i pannan.
  • Stek tills köttfärsen börjar få färg; tillsätt då kryddmixen och ev lite vatten som får koka in.
  • Lägg i paprikan och smaka av med tomatpuré, salt och peppar.
  • Sist, blanda ned majsen och ev jalapeñoskivor.
  • Förgrädda pajskalet i ca 5-10 minuter.
  • Fördela köttfärsen i pajskalen (man kan lägga ost även i botten för att få extra gott)
  • Täck pajen med tunnskivad tomat
  • Bred över osttoppingen och riven ost
  • Gratinera i ugnen på 225°c i ca en kvart, tills allt blivit varmt och osten smält och fått färg
Servera med sallad.

Morotssoppa med räkor


Snabb och lättlagad soppa som de flesta älskar.

4-6 stor morötter
2,5 msk vetemjöl
1,5 liter fiskbuljong
1 burk räkost
2 dl riven ost
2 dl Créme Fraiche
smör för fräsning

  • Skala och riv morötterna
  • Fräs morötterna i lite smör
  • Strö över mjölet över morötterna och blanda väl
  • Slå över buljongen och låt koka upp och koka i 5-20 minuter
  • Tillsätt en burk räkost och låt smälta ned i soppan
  • Blanda ned riven ost (går att hoppa över, red då soppan lite mer bara)
  • När osten smält, tillsätt 2 dl Créme Fraiche
Servera gärna med ugnsrostat lantbröd med smält ost.

Kyckling stroganoff

4 port

700g kycklingfilé
salt
svartpeppar
timjan
2 msk margarin
1 stor gul lök
125g champinjoner
1 msk tomatpuré
4 msk starkt kaffe - kokt
1½ dl Créme fraiche

  • Smält smöret och bryn löken
  • Strimla kycklingen och lägg i pannan, salt och peppra
  • Tillsätt champinjonerna o stek ca 4 minuter under omrörning
  • Blanda tomatpuré och kaffe och ned med timjan
  • Häll i blandningen och tillsätt Créme fraiche - låt inte koka, bara sjuda, tills allt är varmt.
Ät med sallad och ris.

Cognacsrullader

4 port

Lövbiff - räkna ca 2 skivor per person, beroende på storlek (och aptit)
1-2 burkar Dessertost med Cognac (typ Créme Bonjour... även andra smaker går bra, tex Kantarell)
2-4 dl Créme Fraiche
Finhackad gul lök
Svartpeppar
Salt

  • Smeta på dessertosten på lövbiffsskivan, rulla ihop till en rullad och fäst med en tandpetare. (Tips: använd samma antal på alla rullader så vet du hur många tandpetare det ska vara, så ingen råkar få en i munnen!)
  • Stek i smör runt om tills köttet är nästan genomstekt, slå då på Créme Fraiche och finhackad lök som du fräst i en annan panna.
  • Smaksätt med mer ost, salt och peppar
Servera med sallad, kokt pressad potatis eller ugnsrostade rotsaker

Fyllda pitabröd


Min version av fyllda pitabröd, fräschare och lättare alternativ till Tacos.

Här är det bara att ta den mängd som känns lagom för Dig, men ingredienserna jag använder är:

Pitabröd

salladskål
Ärter, majs & paprika (fryst mix)
tärnad gurka
tärnad paprika
tärnad tomat
finhackad rödlök (ibland)
hackat kokt ägg
tonfisk i olja

Dressing:
gräddfil som jag smaksätter med sweet chillisås eller majonnäs, dill och citronpeppar

Fyll pitabrödet med precis så mycket du kan gapa över!

Givetvis kan man fylla brödet med precis vad man vill...
Till barnen kan man tex lägga i en hamburgare - mindre kladd än vanliga hamburgerbröd!

Saffranslängd med vit choklad

2 längder...långa! Ugn: 175°c i ca 25-30 min

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran a ½ gram
½ tsk salt
2 dl socker
13-14 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g smör
200 g vit choklad
½ dl socker
1 ägg +
pärlsocker till garnering

  • Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken
  • Värm till 37°c
  • Smula ned jästen i en degbunke
  • Häll över mjölk- och smörblandningen
  • Blanda ned saffran med salt och socker
  • Rör ned mjölet lite i taget tills du har en smidig deg
  • Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter
  • Dela degen på två och kavla ut till en platta 30*40 cm.
  • Bred ut matfettet på vardera halvan och strö över den hackade vita chokladen och hälften av sockret.
  • Vik samman degen från sidorna till en längd (vik sidorna in mot mitten).
  • Lägg de båda längderna på pappersklädda plåtar och låt jäsa under duk 30 min.
  • Pensla längderna med uppvispad ägg och strö över pärlsocker.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter


Sangria


2½ liter

2 citroner
3 apelsiner
1 kanelstång
1 dl sherry
2 flaskor rödvin
ca 1 liter sodavatten
istärningar

  • Tvätta citroner och apelsiner väl och skär dem i skivor och lägg i en rejäl tillbringare eller bålskål
  • Tillsätt sherry och vin
  • Låt dra en timme
  • Blanda i sodavatten och is vid servering

Paella


Då jag har bott i Spanien måste jag dela med mig av detta underbara paellarecept!

½ gul lök
1 vitlöksklyfta
0,25 dl olivolja
4 dl långkornigt ris
1 burk (200g) hela tomater
7,5 dl hönsbuljong
0,5 kuvert saffran
½ lagerblad
1,25 tsk salt
0.25 tsk svartpeppar
100 g skalade räkor
0,5 grillad kyckling
125 g frysta gröna ärter
250 g frysta musslor

  • Skala och hacka lök & vitlök. Fräs i oljan i en vid panna.
  • Tillsätt riset och & fräs en stund.
  • Späd med tomat & buljon, tillsätt saffran, lagerblad, salt & peppar.
  • Skär kycklingen i mindre bitar (i Spanien rensar man inte kycklingen utan lägger i den med ben och allt, även oskalade räkor kan du lägga på paellan).
  • När 5 minuter återstår på riset (smaka av!); vänd ned ärtorna i riset och fördela räkor, kyckling och musslor ovanpå.
  • Låt allt bli varmt under lock.
Servera med citronklyftor och bröd, och drick gärna Sangria till!


Kladdkaka

(Ingen receptsamling idag kan väl vara utan ett kladdkake-recept??)


Ugn: 180°c


1 dl smält smör/margarin
2 ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 krm bikarbonat (blanda med mjölet)

  • Smält smöret, tag av plattan och tillsätt socker och ägg.
  • Rör ned torrvarorna och blanda noga
  • Slå ned smeten i en smord form med löstagbar kant
  • Grädda i 180°c eller tills kakan är genombakad i kanterna och så kladdig som du önskar den i mitten
  • Låt svalna och pudra florsocker över.
Avnjutes precis som den är, eller med hallonsås och vispgrädde, färsk frukt / bär...

Amerikanska bagels (Leila Lindholm)


12 st Ugn: 175°c

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2,5 tsk salt
2 msk flytande honung
13,5 dl vetemjöl special
vatten till kokning, med lite socker i

Pensling och garnering:
1 st uppvispad äggvita
1 dl sesamfrö/solrosfrö/linfrö/vallmofrö (svart)

  • Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt och honung.
  • Tillsätt lite mjöl i taget
  • Arbete degen i ca 5 min. Degen ska vara stum och ganska hård
  • Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, ca 60 min, under duk
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 12 bitar.
  • Forma varje bit till en rund bulle och tryck ett hål i mitten med pekfingret. Snurra degbiten så att ett större hål bildas.
  • Jäs bagelsen under bakduk på bakplåtspapper i ca 45 min.
  • Koka under tiden upp vatten i en kastrull, tillsätt lite socker för att få vackra glansiga bagels.
  • Sätt ugnen på 175°c
  • Koka bagelsen i vattnet, ca 2-3 minuter per sida.
  • Låt dem torka på en torr, ren bakduk.
  • Lägg dem sedan på en pappersklädd plåt och pensla med äggvita.
  • Stjälp upp de frön du vill ha på på kaffefat och doppa den penslade sidan i fröna.
  • Grädda i mitten av ugnen tills de är gyllenbruna.
God fyllning för din bagel kan vara tex Philadelphiaost och rökt lax med lite sallad, Brié,salami, solrosfrön och flytande honung.
Testa dig fram till din favorit - maila gärna bilder så kan jag lägga upp här!

Plommonsufflé


4 port Ugn: 175°c i ca 30-35 min

200 g katrinplommon (torkade aprikoser blir också jättegott!)
4 äggvitor
8 msk socker

  • Hacka/skär plommonen i små bitar.
  • Vispa äggvitorna till hårt skum.
  • Tillsätt socker och plommon matskedsvis under vispning till en styv, tjock massa.
  • Lägg upp massan i en smord ugnsform (kan även gräddas på fat, då ca 20-25 min i ugn)
  • Grädda tills den fått färg och inte verkar lös
  • Servera omedelbart med ovispad grädde

Trädgårdssallad

1 zucchini, tunt skivad (osthyveln är utmärkt)
2 färsklökar, tunt strimlade
1 knippe rädisor, tunt skivade
4 tomater, kärnade och strimlade (jag brukar ibland strunta i att kärna dem!)
4 msk kapris
1 kruka mynta, plockad
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
salt och nymald svartpeppar

Blanda samman allt, ringla dressingen över.

Isthé med mynta, citron och apelsin


2 liter

2 liter starkt bryggt thé, tex English breakfast
3 dl rårörsocker
saften av 6 citroner
skalet av 2 citroner
2 apelsiner, skalade och skivade
1 kruka mynta, plockad
Is till servering

Blanda thé, socker, citronsaft och skal. Lägg i apelsinskivor och mynta och servera med is.

Hallonmuffins med citrontopping


8 st Ugn:200°c i ca 20-25 min

185 gr smält osaltat smör
6 äggvitor
250 gr florsocker
75 gr vetemjöl
100 gr mandel, skalad och mald
1 dl hallon
1 dl blåbär

Topping:
1 dl Philadelphiaost
3 msk Créme Fraiche
2 msk florsocker
Skal av en citron

  • Sätt ugnen på 200°c.
  • Pensla muffinsformarna med lite av det smälta smöret och låt resten svalna.
  • Vispa äggvitorna lätt, sikta i florsockret och vetemjölet och tillsätt den malda mandeln. Vispa ihop.
  • Häll i smöret och vispa till en jämn smet.
  • Vänd ned bären i smeten.
  • Fyll formarna med och grädda i 20-25 minuter tills muffinsen höjt sig och är gyllenbruna runt kanterna.
  • Låt muffinsen svalna i 5 minuter.
  • Rör samman toppingen och fördela på de kalla muffinsen.
Går givetvis att frysa, men gör då toppingen först när du ska servera muffinsen! Dekorera gärna med något snyggt, finns massor med roliga cupcakes-toppings nu. Eller bara några bär och en kvist citronmeliss; vårigt/somrigt och fräscht!

Kullakakor

20 st Ugn:150°c ca 30-40 min

200 g margarin
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
1½ dl socker
4 dl vetemjöl

Maräng:
2 äggvitor
2 dl socker
1 hg nötkärnor (jag brukar köra kokos och det gör marängen läckert rosa)

(OBS: Maräng kan inte göras i en plastskål, använd en ren, torr glas eller aluminumbunke garanterat fri från fett.)

  • Arbeta ihop alla ingredienserna till en deg som formas till en tjock rulle.
  • Skär rullen i 20 bitar som läggs i folie- eller pappersformar.
  • Vispa äggvitorna & sockret till en fast marängsmet - den är färdig när du kan vända bunken upp och ned utan att innehållet rinner ut.
  • Blanda i malda nötkärnor & klicka smeten ovanpå degen i formarna.
  • Garnera med en nöt, om du vill.
  • Grädda i ugnens mitt, låt dem gärna stå kvar i ugnen med luckan öppen för att bibehålla marängens konsistens.

Hallonkaka



1 långpanna Ugn: 175°c

5 ägg
4½ dl socker
5 3/4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk citronsaft (eller annan smaksättare, tex hallonsaft)
Frysta hallon (jordgubbar, blåbär, björnbär osv) ca ett paket fryst
Kallt smör att hyvla över
Strösocker

  • Vispa samman ägg & socker poröst.
  • Blanda ned mjöl, bakpulver och citronsaften och blanda väl. Det blir en seg smet!
  • Fördela smeten i en smord form
  • Strö över de frysta bären
  • Hyvla smör över, det ska täcka hela smeten
  • Strö över socker
  • Grädda långt ned i ugnen på 175°c i 35 minuter
Servera med vaniljsås eller vispgrädde, halloncoulis eller ät som den är. Går väldigt bra att frysa!

Tacofisk

4 port

600 gr fiskfilé tex torsk
1 tsk salt
2 ½ dl Kelda grädde
½ dl tacosås, valfri styrka
2 dl riven ost, gärna texmex
15-20 tortillachips

  • Lägg den tinade fisken i en form, häll över grädde, tacosås, ost.
  • Krossa chipsen och strö över
  • Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter på 225°c (du kan göra med frusen fisk, men då får du ha koll på tiden och ev täcka med folie)
Servera med potatis (gärna pressad) eller ris och gärna extra tacosås.

Chokladtårta

12 bitar Ugn: 200°c

Sesamfrö
200 gr smör
200 gr mjölkchoklad
4 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Glasyr:
100 g mjökchoklad
1 msk olja

  • Smörj och strö en springform med sesamfrön.
  • Smält smöret, bryt ned chokladen och rör tills det smält.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda mjöl och bakpulver vänd ned i smeten.
  • Rör ned smöret och chokladen.
  • Häll i formen och grädda i nederdelen av ugenen 20-25 minuter.
  • Kakan ska kännas "tungt gungig"
  • Smält chokladen i vattenbad ihop med oljan och bred över kakan.

Chokladkaka med päron

1 burk päronhalvor
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 ½ dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör
2 ägg

  • Lägg päronen i en fyrkantig ugnsform med den kupade sidan upp (formen bör vara ca 22 cm i diamater)
  • Blanda ingredienserna till en mjuk smet.
  • Bred ut smeten över päronen och grädda ca 20 minuter i mitten av ugnen på 200°c.
  • Stäng av ugnsvärmen och låt kakan stå kvar 5 minuter. Kakan ska vara gräddad i kanterna och ha krämig mitt, som en kladdkaka.) Ska kakan skivas, grädda i 25 minuter - känn med sticka!