tisdag 22 mars 2011

Ugnsstekta kycklingklubbor med grönsaker och vita bönor

Receptet kommer ursprungligen från Coop Mer Smak nr 3 2011, men jag har ändrat lite i det, bland annat bytt vanliga kycklingklubbor till Stinas Kyckling.

4 port Ugn: 225°c i 40-45 min

1 förpackning Stinas örtkyckling (eller, 900 g kycklingklubbor + 0,5 tsk salt+2 krm svartpeppar)
1-2 grovhackade paprikor
1 stor klyftat rödlök
4-5 vitlöksklyftor
1 klyftad citron
1-2 morötter i bitar
2-3 palsternackor i bitar
Timjan, gärna färska kvistar
0,5 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 dl vitt vin (matlagninsvin går bra)
400 g kokta stora vita bönor (inte i sås!!!)

Till servering:
bulgur, couscous, ris eller pressad potatis. Eller tillsätt mer grönsaker och ät som det är!

Yoghurtsås:
2,5 dl yoghurt 10%
1 tsk rivet citronskal +1-2 msk citronsaft
salt
svartpeppar

  • Fördela kycklingen i en stor smord ugnsform, tex långpanna och se till att bitarna inte sitter ihop.
  • Fördela grönsakerna i formen, strö över kryddor och häll på vinet.
  • Stek mitt i ugnen i 40-45 minuter.
  • När en halvtimme gått, ta ut formen och tillsätt de vita bönorna.
  • Kycklingen är klar när köttsaften är klar, inte blodig eller rosa. Testa med sticka i de tjockaste delarna.
  • Blanda samman ingredienserna till såsen och gör eventuell bulgur medans kycklingen är i ugnen.



Annorlunda mjuk sockerkaka

Annorlunda sockerkaka med gräddfil.

Ugn: 175°c ca 55 min

4 ägg
6 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
2 tsk malda nejlikor
2 tks ingefära
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
6 dl vetemjöl
3 dl gräddfil
Smör till formarna
Ströbröd (blandas med fördel med mer kryddor, tex kanel)

  • Värm ugnen till 175°c på över- och undervärme EJ snabb...
  • Vispa samman ägg och socker pösigt
  • Blanda bikarbonat & kryddor med mjölet & vänd ned i äggsmeten
  • Rör ned gräddfilen
  • Häll smeten i välsmorda, bröade formar på 1½ - 2 liter (mindre formar - kortare gräddningstid)
  • Grädda i ugnen på nedersta falsen i ca 50-55 minuter - känn med provsticka mot slutet, stickan ska inte vara degig.
  • Låt svalna 5 min i formen innan du stjälper upp dem på galler att svalna under formen.
Jättesmaskiga att äta med lite Philadelphiaost på!

Langos

Ha en vårfest hemma och få en försmak på sommarens festivaler!

Ca 20 st

25g jäst
3 dl vatten (fingervarmt)
7 dl mjöl + mjöl för utbakning
1 tsk salt

Fritös eller kastrull att fritera i - MÅSTE ha lock ifall oljan tar eld!

  • Lös upp jästen i lite av vattnet och saltet
  • Tillsätt resten av vattnet och mjölet.
  • Rör ihop till en deg och dela i ca 20 bullar.
  • Låt degen jäsa ca 35-40 minter i bunken.
  • Dela sedan degen i ca 20 bullar
  • Kavla ut bullarna till rätt tunna rundlar, eller ovaler
  • Låt dem jäsa på mjölad bakplåt i ca 10 minuter.
  • När den sista är utkavlad är det dags att börja fritera den första.
  • Fritera i kastrull: hetta upp 3-4 cm olja i en kastrull där du får plats med 1-2 langos åt gången. Temperaturen är rätt när en bit vitt bröd blir brun och fin fort.
  • Fritera langosen någon minut per sida - de jäser upp lite och ska bara få lite lagom färg, annars blir de hårda.
  • Lägg de friterade langosen på galler med papper under så att överflödig olja kan rinna av.
  • Täck med handduk så håller de sig mjuka.
Fyllning:
  • Pressa vitlök i lite smör/olja och stryk på brödet sedan kan du variera med:
  • hackad rödlök, räkor, svart stenbitsrom, créme fraiche, svartpeppar, salt
  • hackad rödlök, strimlad skinka, riven ost, svartpeppar, salt
  • valfri sylt, vispgrädde eller créme fraiche
Låt fantasi och smak sätta gränserna. Jättetrevlig plockmat att ha framme på festen; alla plockar ihop sin egen fyllning!

Mangokyckling

Lättlagad bjudmat som mättar många!

4 portioner Ugn: 225°c i 15 min

1 grillad kyckling
Kokt ris (mängd beror lite på hur stor form du tänker använda, räknar på 4 port)
1 röd paprika, hackad
1 gul paprika, hackad
1-1½ dlMango Chutney
3 dl Créme Fraiche
½-1 dl Chilisås
2-3 msk Curry
1 msk Paprikapulver
1½ dl Riven ost
Riven kokos

  • Blanda hackad paprika med det kokta riset och bred ut i en ugnsform
  • Fördela bitar av den grillade kycklingen över riset - se till att du inte får med något ben!
  • Blanda samman Créme Fraiche, Mango chutney, chilisås, curry, paprika pulver och riven ost, smaka av och fördela över kycklingen.
  • Strö över kokos
  • Gratinera i ugn på 225°c i ca 15 minuter, så att osten smälter och allt blir varmt.
Servera med sallad, extra Créme Fraice, mango chutney, sambal oelek och färsk mango i bitar för att få det lite lyxigare! Annat gott till kan vara mer riven kokos, tunna skivor av banan.

Aztekchoklad

Så underbart gott när man är frusen och kall!

2 rätt stora koppar

½ dl kokande vatten
1/8 chilipeppar, hackad utan kärnor (eller torkad mald chili, piripiri efter behag)
1/8 vaniljstång, delad och urkärnad (eller äkta Bourbon-vanilj i burk, en knivsudd)
1/8-1/4 kanelstång
1,5 dl mjölk, valfri fetthalt, även grädde för den som vill lyxa till det.
30 g mörk choklad med så hög kakaohalt som möjligt
1/4-½ tsk socker eller honung (eller, efter eget tycke)

För servering:
Vispad grädde
lite finhackad/mald mandel eller hasselnötter.

  • Tag av vattnet från plattan när det kokat upp, tillsätt chilin och låt dra.
  • Blanda samman mjölk/grädde, vanilj och kanelstång i en kastrull och låt koka tills först bubblan visar sig. Sänk genast värmen.
  • Tillsätt chokladen, i bitar, och socker eller honung.
  • Rör om så att socker och choklad löser sig.
  • Tag bort från värmen, avlägsna ev vaniljstång och kanelstång.
  • Smaka av med det chilistarka vattnet - sila bort bitarna om du vill slippa dem.
  • Smaka av, kanske du vill ha mer socker/honung eller chilismak?
  • Om chokladen är för tjock, spä med mjölk eller vatten.
  • Servera i små koppar med vispad grädde och strö hackade nötter över!