tisdag 22 mars 2011

Aztekchoklad

Så underbart gott när man är frusen och kall!

2 rätt stora koppar

½ dl kokande vatten
1/8 chilipeppar, hackad utan kärnor (eller torkad mald chili, piripiri efter behag)
1/8 vaniljstång, delad och urkärnad (eller äkta Bourbon-vanilj i burk, en knivsudd)
1/8-1/4 kanelstång
1,5 dl mjölk, valfri fetthalt, även grädde för den som vill lyxa till det.
30 g mörk choklad med så hög kakaohalt som möjligt
1/4-½ tsk socker eller honung (eller, efter eget tycke)

För servering:
Vispad grädde
lite finhackad/mald mandel eller hasselnötter.

  • Tag av vattnet från plattan när det kokat upp, tillsätt chilin och låt dra.
  • Blanda samman mjölk/grädde, vanilj och kanelstång i en kastrull och låt koka tills först bubblan visar sig. Sänk genast värmen.
  • Tillsätt chokladen, i bitar, och socker eller honung.
  • Rör om så att socker och choklad löser sig.
  • Tag bort från värmen, avlägsna ev vaniljstång och kanelstång.
  • Smaka av med det chilistarka vattnet - sila bort bitarna om du vill slippa dem.
  • Smaka av, kanske du vill ha mer socker/honung eller chilismak?
  • Om chokladen är för tjock, spä med mjölk eller vatten.
  • Servera i små koppar med vispad grädde och strö hackade nötter över!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar